Ghostad? 4 tips på hur du kan hantera ghosting i ditt dejtande

Vi har alla varit där - du matchar med någon på en dejtingapp, ni skriver lite men du märker snart att personen på andra sidan slutar svara. Du börjar fundera, har du blivit ghostad?

Ghostad? 4 tips på hur du kan hantera ghosting i ditt dejtande

Ghosting - vad är det egentligen?

Ordet "ghosting” har snabbt blivit vanligt inom dejtingvärlden, men ibland kan det vara lite svårt att förstå vad det egentligen betyder. Kort och gott beskriver ghosting det som händer när en kontakt eller ett förhållande avbryts väldigt plötsligt av ena parten, utan någon närmare förklaring. Kanske slutar personen svara på meddelanden eller försvinner helt och hållet från dejtingappen (som ett spöke!) - oavsett så har ghosting blivit ett allt vanligare sätt att avsluta en relation på.

Varför har ghosting blivit så vanligt?

Forskning visar att ungefär två tredjedelar av alla som använder dejtingappar har någon gång blivit ghostade. I samma takt som antalet dejtingappar och användare har växt har också fenomenet ghosting blivit allt vanligare, men vad är det som gör att så många väljer att ghosta istället för att ha en öppen och ärlig konversation?

En av anledningarna, menar många, är helt enkelt hur vi dejtar idag. Den digitala världen har gjort det lättare för personer att “skärma av”, man känner helt enkelt inte lika stor lojalitet och förpliktelse mot någon man träffat online som i verkliga livet. Ghosting blir då en effektiv strategi för att slippa hantera ett jobbigt samtal, men det lämnar ofta personen som blir utsatt med både förvirring och ångest. Det kan såklart kännas tufft att bli lämnad utan någon som helst förklaring, men det finns strategier för du kan hantera ghosting och på så sätt leva ett så hälsosamt dejtingliv som möjligt.

4 tips för hur du kan hantera ghosting

Tyvärr har ghosting blivit så pass vanligt att många av oss kommer behöva hantera det förr eller senare. Trots det kan det kännas överraskande och komma som en chock, vilket kan leda till känslor av förvirring och att man kanske börjar tvivla på sig själv. Viktigt att komma ihåg är att ghosting inte säger något om hur du är som person! Det är endast en strategi för att avsluta en romantisk kontakt, en strategi som egentligen grundar sig i rädsla och ängslan hos den andra personen.

Så hur kan du göra för att hantera ghosting? Vi har 4 tips som kan hjälpa dig på vägen!

  • Acceptera läget En vanlig första reaktion när man blivit ghostad är att tro att någonting måste ha hänt personen på andra sidan. Varför svarar den inte? Det kan få dig att fortsätta kontakta personen och leta efter personen på andra ställen än just där ni har skrivit med varandra. Utan att personen i fråga någonsin svarar. Att ständigt söka efter personens bekräftelse och att hela tiden tänka på vad som gjort att personen slutat svara skadar bara din självkänsla ännu mer. Försök istället acceptera det som hänt och att personen inte vill ha kontakt längre. Det är också viktigt att acceptera de känslor som kan komma i samband med detta, tillåt dig att känna sorg och besvikelse. Det är viktigt.

  • Dra inga förhastade slutsatser När man blivit ghostad är det lätt hänt att man skyller på sig själv och att man börjar tänka att något måste vara fel på en. Personen på andra sidan kanske slutar svara för att jag inte är tillräckligt intressant eller attraktiv? Att bli ghostad kan lätt få en att tveka på sig själv och då är det viktigt att komma ihåg att ghosting inte har någonting med dig att göra. Det är någon annans handling och den handlingen är inte en reflektion av hur du är som person, utan snarare av dem. Ofta kan det bero på att personen som ghostat dig känner rädsla inför jobbiga samtal, eller har en låg självkänsla i grund och botten.

  • Försök att gå vidare Bara för att du blivit ghostad en gång betyder det inte att du kommer bli ghostad igen. Det är lätt att låta en negativ erfarenhet spegla ens framtida sätt att se på och ta sig in i nya relationer. Med det sagt kan du behöva vara i den känsla av smärta som kan uppstå vid ghosting en stund och tillåta dig att sörja. Även om kontakten var kortvarig och endast baserad på online interaktion så kan ghosting skada din självkänsla - så ta din tid och fokusera på dig själv och dina intressen en stund för att sedan gå vidare till nya relationer.

  • Reflektera över dina värderingar och hur du ser på en relation Ghosting är inte ett hållbart sätt att avsluta relationer på, det är därför viktigt att du börjar reflektera över hur du vill bli behandlad och hur du vill behandla andra. Har du själv blivit ghostad så vet du kanske hur det känns, en känsla du förmodligen inte vill ge till någon annan.

Försök istället att fundera ut vad du vill ha ut av en relation, hur du vill kommunicera och vad som är viktigt för dig. Genom att ta reda på vilka värderingar som är viktigast i ditt liv, din relation och din framtid kan du lättare hitta en partner som passar just dig. Det kan också göra att du får en starkare självkänsla och på så sätt lära dig att hantera liknande situationer i framtiden.

Vill du ha hjälp och stöd för att ta reda på dina värderingar och vad som är viktigt för dig? Gör Relate Dates kärlekstest och ladda ner appen idag!

hello