Vikten av att kommunicera engagerat i dejtinglivet

Många letar efter långvariga relationer med personer vi verkligen klickar med. På dejtingappar kan det kännas svårt att nå just det, men i denna artikel kommer Relate Dates coach Sanna Frid gå igenom tips för hur du kan komma ett steg närmre den relation just du letar efter.

Vikten av att kommunicera engagerat i dejtinglivet

Hur ett oengagerat svar kan döda intresset

När du börjar fundera kring hur du kan kommunicera i en dejtingapp så kan du börja med denna gyllene regel: skriv hela meningar, ställ öppna frågor och följdfrågor.

Låt oss säga att du precis matchat med någon och får en öppet ställd fråga från din match:

"Vad söker du?"

En fråga som det går att ge flera olika svar på och som antingen kan få nyfikenheten att blomstra eller rentav döda hela intresset i en endaste mening. Låt oss titta på två exempel, varav den första är ett vanligt svar för personer som inte reflekterat nämnvärt på vad de faktiskt vill ha, behöver och längtar efter. Det kan låta ungefär såhär:

"Jag söker något seriöst!"

Det här svaret låter formellt, det är inte så emotionellt och väcker inga egentliga känslor av nyfikenhet. Svaret kan upplevas stängt och oengagerat samt att det saknar en motfråga. Svaret kan ge en känsla av att dialogen stängs direkt och bjuder inte in till den emotionella kontakt, värme och nyfikenhet som ett mer engagerat och målande svar skulle göra.

Hur du väcker nyfikenhet i dina svar

Vad menas då med att svara mer engagerat och målande? Jo, ett annat typ av svar som genast skapar mer nyfikenhet och följdfrågor skulle kunna vara:

"Åh, vilken bra fråga! Jag blir glad över att du ställde den till mig. Det gjorde mig lite pirrig när jag började fundera på det och vet du vad? Jag längtar verkligen efter att någon att åka på spontana äventyr med, skratta tills vi gråter eller kraschlanda i varandras famn framför en serie. Jag längtar efter den personen som jag kan vakna upp med på en söndag och göra min favoritfrukost till. Hur skulle du beskriva det du söker?"

Upplever du en skillnad i svaren? Vilket svar tycker du själv känns mest lockande? Vilket svar öppnar upp för intressanta följdfrågor?

Öva på dig själv

Om du känner igen dig i det första svarsalternativet och tänker "men åh, det där är ju verkligen jag" - grattis! All form av förändring börjar med medvetenhet. Om du nu blivit medveten om att ditt sätt att kommunicera gör att dialogen inte flyter eller dör ut, kan det bero på att du inte kommunicerar engagerat eller att du inte ställer några frågor. Det som händer då är att du stänger möjligheten till potentiella spännande, flirtiga, härliga och varma dialoger.

Vill du öva på att svara mer engagerat och kommunicera målande? Då finns det några saker du då kan göra:

  • Reflektera för dig själv vad det faktiskt är du vill ha, behöver och längtar efter i en relation.
  • Ställ nyfikna frågor till dig själv, skriv ned dina svar och öva på att skriva svaren målande.
  • Visualisera din framtid och sätt ord på alla känslor i kroppen, tankar och bilder som dyker upp i huvudet.
  • Använd hela meningar och se pennan eller tangenterna som en pensel och börja måla med orden.

Prova dina nya färdigheter

Nästa steg är att prova att kommunicera mer engagerat och målande med nästa dejt och se om du upplever någon skillnad i er kontakt. Kom ihåg att personen på den andra sidan behöver behärska de här delarna också för att ett flow ska kunna uppstå. Om du får tillbaka korta och stängda svar utan följdfrågor, notera det och gå vidare till någon annan som också kan kommunicera engagerat och målande. Er dialog ska kännas bra och spännande för er båda.

Visa din dejt att du är genuint nyfiken

Glöm inte att ställa nyfikna och öppna frågor till din dejt. Det är inte bara du som ska svara på frågor, utan här är det viktigt att du också visar ett genuint intresse tillbaka. Det är bland annat det sättet du kan ta reda på om personen har och är det du söker. En bra vägvisare kan vara att ställa ungefär varannan fråga. Kom gärna med en egen fråga då och då, så att det inte bara blir "du då?" till den andra personens redan ställda frågor. Visa din genuina nyfikenhet genom detta och ta in svaren, ställ fler följdfrågor eller kommentera något om det den andra personen precis har svarat. Det om något gör att en människa känner sig speciell, sedd och lyssnad på.

hello