Första intrycket på dejten

Retorikern Jenny Jernberg ger 4 tips för att få fram ditt bästa och mest genuina jag i mötet med din dejt.

Första intrycket på dejten

Hur gör du egentligen ett bra första intryck på dejten? Och hur kan du arbeta med dina tankar? Vi har någonstans mellan 3-10 sekunder på oss att göra ett allra första intryck. När vi träffar en ny person så läser vi medvetet eller omedvetet av kroppsspråk, kläder, och röst. Här kommer några tips på vad du kan tänka på för att få fram den bästa och mest sanna versionen av dig själv.

1. Dina tankar påverkar ditt intryck

Vad fyller du dig med för tankar och hur tänker du om dig själv? Om du tänker negativa tankar om dig själv så kommer det med stor sannolikhet att synas i ditt kroppsspråk. Därför är det viktigt att du plockar fram dina stärkande tankar och tänka bra om dig själv. Gå in med inställningen att du ska utforska den här situationen och den här personen samt hur du själv är i mötet med den här nya personen. Genom att se på det som ett utforskande tar du bort lite av den eventuella pressen som kan finnas. Istället går du in med en nyfikenhet på den andra, dig själv och situationen.

2. Kroppsspråkets betydelse

Forskning har påvisat att 55% av vår kommunikation utgörs av vårt kroppspråk. Hur du är när du pratar har alltså störst påverkan på hur din dejt uppfattar dig. Ditt kroppsspråk kan ha stor påverkan på om hen känner sig trygg och säker med dig, vilket såklart sätter tonen för hur öppen och nyfiken konversation ni kan ha.

Tänk på din hållning. Sträck på dig och ha ett öppet och inbjudande kroppsspråk. Om du kommer in med dålig hållning så finns det en risk att vi uppfattar dig som osäker. Om du sitter med armarna i kors kan du uppfattas som stängd eller kritiserande. Försök slappna av och bli mer trygg i dig själv genom att fokusera på din andning och slappna av i muskler och axlar.

3. Ditt klädval

Dina kläder kan vara ett kraftfullt “verktyg” för att uttrycka dig själv och visa vem du är eller vad som är viktigt för dig. Du kan t.ex. välja outfits som hintar om att du är en kreativ person, är det viktigt för dig att sprida glädje kanske du väljer något färgglatt, medan om du vill få fram att du brinner för hållbarhet eller naturen kanske du väljer något som hintar om det.

Kanske absolut viktigaste dock är att välja kläder som lyfter dig, som du trivs i och får dig att må bra. Kläder påverkar till viss del hur vi känner oss, därför är det viktigt att fundera igenom det. För vad du vill är att maximera dina egen känsla av att känna dig bekväm i dig själv och i situationen, då blir det mycket lättare att slappna av och vara dig själv.

4. Så undviker du hes eller sprucken röst

När det kommer till rösten skulle jag i det här fallet vilja prata om andningen. Försök hitta djupandningen. Om vi har en djup andning så signalerar vi till hjärnan att vi är lugna och det stillar vårt nervsystem. Så ta därför några riktigt djupa och lugna andetag innan du ska möta upp personen. Hitta djupandningen genom att lägga en hand på magen och känn hur magen går ut när du andas in. Sedan går magen in när du andas ut. En djup andning gör också att vi uppfattas som trygga vilket kan vara en bra utgångspunkt när vi ska träffa en ny person. Du kan även gå tillbaka och bara notera din andning under själva dejten medan du lyssnar för att lugna systemet.

Nervös?

Om du vill grunda dig själv inför dejten kan du lyssna på en

hello