Aktivitet på dejtningappar går upp

Dejtingapparna ser minskade intäkter – men ökad användning – under coronakrisen. Nu spår analytiker högre priser och nya betalmodeller, samtidigt som företagen varnas för att framstå som giriga.

Utdrag från orginalartikeln av Sophia Sinclair i Svenska Dagbladet den 27 mars 2020: https://www.svd.se/aktivitet-pa-dejtningappar-gar-upp-en-coronaeffekt

Dejtingapparna ser minskade intäkter – men ökad användning – under coronakrisen. Nu spår analytiker högre priser och nya betalmodeller, samtidigt som företagen varnas för att framstå som giriga.

Social distansering, restauranger och barer som stänger, inställda evenemang och arbete hemifrån.

Coronavirusets utbredning sätter stopp för många vardagliga utbyten och nya fysiska möten – men inte de digitala.

Flera dejtingappar visar siffror som indikerar att användarna har chattat, flirtat och lagt mer tid på att hitta en potentiell partner nu än tidigare.

Bumble, den näst största dejtingappen i USA, såg att antalet aktiva användare ökade med 8 procent under andra veckan i mars, visar mätningar från analysföretaget App Annie.

Engagemanget hos Tinders användare ökade marginellt under samma period. Företaget bekräftar bilden av att coronaviruset haft en effekt på medlemmarna:

”Under denna utmanande period ser vi att Tinder-medlemmar hittar nya sätt att ta kontakt på. När ett område inför ytterligare isolerande åtgärder ser vi att nya samtal uppstår och att dessa konversationer pågår längre”, skriver en talesperson på Tinder i ett mejl.

Eva Ossiansson, ekonomie doktor och forskare i marknadsföring och sociala medier vid Handelshögskolan i Göteborg, säger att apparna fyller en utökad funktion i den nya tillvaron.

– Plattformar som underlättar för livet att fortgå som vanligt blir allt viktigare när vi inte kan gå på krogen, festa eller vara i andra sammanhang där vi träffar människor, säger hon.

Skickas tre gånger så många meddelanden jämfört med för en vecka sedan.

Även svenska aktörer har sett en stegrande aktivitet i spåren av coronavirusets spridning.

I appen Relate paras individer ihop baserat på värderingar.

Philip Jonzon Jarl, grundare och vd på Relate, konstaterar att användartillväxten redan låg på en månadstakt om 25 procent, men att aktiviteten nu har gått upp ännu mer.

Appen såg en 40-procentig ökning på bara en vecka i användarnas aktivitet och hur många profiler som de gick igenom.

– Detta tycks vara en coronaeffekt. Nu skickas det tre gånger så många meddelanden jämfört med för en vecka sedan, säger han.

Happy pancake är en annan digital dejtingaktör som sett en markant ökning i aktivitet bland de drygt 800 000 användarna.

– Både i ett inflöde av medlemmar, men framför allt i kommunikation och besök mellan medlemmar. Vi har gått från 1,7 miljoner chattmeddelanden veckan innan corona tog fart till över 2 miljoner den senaste veckan, säger vd:n Martin Wikborg.

– Det är tydligt att folk sitter hemma och har tråkigt. Effekten liknar den som brukar synas i mellandagarna eller efter påsken.

För att kompensera intäktsbortfallet kan dejtingtjänsterna bli dyrare.

Samtidigt är de digitala dejtingaktörerna knappast immuna mot coronavirusets effekter på ekonomin.

De flesta har en så kallad ”freemium”-affärsmodell – alltså en gratis reklamfinansierad bastjänst vid sidan av premiumtjänster för betalande medlemmar.

Och här börjar problemen hopa sig.

– När företag drar ner skär man gärna i marknadsföringskostnaderna först. Tappar dejtingföretagen i annonsering och inte kan gå över till betalmodell har man alldeles uppenbart bekymmer, säger Jonas Colliander, forskare i marknadsföring vid Handelshögskolan i Stockholm.

Redan nu syns nedgångar i pris på annonser, enligt Happy pancakes vd. Köparna håller på att försvinna.

Mars brukar vara en lukrativ månad, och den inleddes bra, men har nu helt kommit av sig. Happy pancake uppskattar ett tapp på 40 procent.

För att kompensera intäktsbortfallet kan dejtingtjänsterna bli dyrare, spår Jonas Colliander.

– Nya betalningsmodeller eller fler nivåer på premiumtjänsterna kan behövas.

Annars kan det upplevas som att man är girig och profiterar på corona.

Men han påpekar att det inte är helt lätt att få användarna att börja betala för något de tidigare åtnjutit gratis.

Dessutom har de stora jättarna på marknaden sett en märkbar förlust i användarintäkter den senaste veckan.

Enligt siffror som analysföretaget Sensor tower tagit fram åt SvD har de fem största apparna i genomsnitt minskat användarintäkterna med 9 procent i Sverige.

Globalt motsvarar siffran 12 procent – bara jätten Tinder tappade hela 10 procent.

”Det ser ut som att coronavirusets utbrott kan ha en inverkan på intäkterna eftersom hela regioner sätts i karantän och människor prioriterar säkerhet”, skriver Sensor tower i en mejlkommentar.

För det finns en paradox här: syftet med interaktionen i dejtingapparna är att ett fysiskt möte så småningom sker. Men hur villiga är människor att mötas mitt i en pandemi?

Till och med analytiker lyfter fram aspekten i sina prognoser.

Investmentbanken Jeffries skrev i en analys i början av mars att Match Group, koncernen bakom bland annat Tinder, kan påverkas negativt av viruset eftersom det kan skapa en situation där ingen vill dejta. Vinstprognosen sänktes samtidigt från 16 till 9 procent, enligt Bloomberg.

Men de digitala dejtingaktörerna har ändå en chans att vinna på ett ökat engagemang, tror Eva Ossiansson. Fallgroparna finns dock där.

– Här måste bolagen verkligen tänka till. Hur tar man betalt, när gör man det och för vad? Tajming är jätteviktigt. Annars kan det upplevas som att man är girig och tar tillfället i akt och profiterar på corona. Det gynnar knappast varumärket.

hello