Upptäck ditt Erotic blueprint

Ögonöppnare för ett bättre sexliv - Få insikt i vad som ger dig sexuell njutning men också vad som kan få dig att tappa lusten.

Upptäck ditt Erotic blueprint

Vad är det egentligen som påverkar vad vi går igång på och vad vi njuter som mest av i sänghalmen? Enligt en ny teori som snabbt blivit populär handlar allt om vilket, eller vilka, “erotic blueprints” man kan kategorisera sig som. Här presenteras modellen och de fem arketyperna närmare. Kanske kan det hjälpa dig att komma både dig själv och din sexpartner närmare?

Vi gör personlighetstest för att lära oss vilket jobb som passar oss, kärleksspråkstest som visar hur vi bäst tar emot uppskattning och att kategorisera sig själv och sin omgivning i olika färger är ett modernt sätt att förstå sig på andra människor. Att alla fungerar på olika sätt psykologiskt är något vi idag är väldigt medvetna om och samma sak gäller förstås när vi pratar om sexlivet. När konceptet “erotic blueprint” lanserades i Netflixserien “Sex, Love and Goop” var det en ögonöppnare för många som äntligen förstod vad de egentligen går igång på.

“Erotic blueprint” är en modell som förenklat beskriver fem kategorier som sorterar personer enligt vad de tänder på. Modellen är framtagen av den somatiska sexologen Jaiya, som efter två decennium i yrket har hjälpt många par med deras sexliv och kunnat se mönster i hur olika personers lust ter sig. Hon kategoriserade sina upptäckter i fem arketyper och teorin säger att genom att upptäcka mer om vilken arketyp man tillhör och vad det innebär kan man bli mer självmedveten, bättre på att kommunicera och mer tillfredsställd med sitt sexliv. Arketyperna kan också göra det enklare att förstå vilka behov och utmaningar en sexpartner har – och göra dig till en bättre älskare.

De flesta identifierar sig med en eller två av arketyperna, men det kan också förändras genom livet. Det bästa sättet att hitta vilken arketyp man identifierar sig med är genom att vara nyfiken och testa sig fram i sängen.

De fem arketyperna:

1. Den längtande

För personer som är Den längtande arketypen är det energi som är grejen – förväntan, uppbyggnad och teasing. Beröring är inte lika viktigt utan kan rentav vara för känsligt och istället kan Den längtande ibland få orgasm helt utan beröring. Ögonkontakt, djup andning och väldigt försiktiga smekningar är nycklar till njutning. Det som kan vara utmaningen för Den längtande är att ha nära till överstimulering och känslan av att vilja backa ur när det blir för intensivt. Ta det långsamt!

2. Den sensuella

Den sensuella arketypen blir tänd av att utforska och använda alla sina sinnen under sexakten: smak, doft, syn och ljud. Förspel som triggar olika sinnen förenat med en väl genomtänkt atmosfär är receptet! Ett doftljus och en sexig spellista kan vara väldigt sexuellt triggande för Den sensuella, men samtidigt som omgivningen kan hjälpa till att förhöja stämningen kan den också vara en orsak till att lusten plötsligt avtar – fel doft, ljud eller känsla är en utmaning för Den sensuella.

3. Den sexuella

Den sexuella arketypen har stort fokus på det vi klassiskt förknippar med sex, som stimulering av könsdelar och penetration. Orgasmen är viktig och används som ett sätt att slappna av på, och den här arketypen vill ha sex ofta och enkelt. Att se andra ha sex är triggande och porr kan bli en extra krydda i sexakten. För Den sexuella är orgasmen ofta det slutgiltiga målet, så i egenskap av sexpartner kan denna arketyp behöva öva på sin lyhördhet inför andras behov.

4. Den kinky

Den kinky arketypen blir sexuellt triggad av tabun. Situationer som ligger utanför de sociala normerna eller som känns förbjudna är extra spännande, men även att leka med maktförhållanden, fantasier och att befinna sig utanför sin egen comfort zone. För att verkligen kunna leva ut och bli tillfredsställd är det hjälpsamt med en sexpartner som har samma arketyp. Utmaningen för Den kinky är att ibland behöva handskas med onödig skam över fantasier och situationer som ligger utanför samhällets normer.

5. Kameleonten

Den sista arketypen är en kombination av alla ovan. De som identifierar sig med Kameleonten gillar variation och kan gå igång på det mesta som en sexpartner gillar. För att hela tiden ha något nytt att experimentera med är det en god idé att investera i sexleksaker, utklädningskläder och andra verktyg– med nyfikenhet och lust blir det mesta spännande! För en Kameleont kan det vara en utmaning att inte anpassa sig för mycket efter sin partner, och istället lyckas med att kommunicera sin önskan för variation.

Oavsett vilken eller vilka arketyper du identifierar dig med hoppas vi att teorin om “erotic blueprints” kan tillföra något härligt och lustfyllt till ditt sexliv. Att förstå sig på vad man gillar, och kanske framförallt vad man inte gillar, är viktigt för att känna sig trygg och avslappnad i sängen. Lycka till!

hello