Svajpfria dejting-appen: ”Vi vill utmana ytligheten”

En varaktig relation snarare än en sommarflirt? Det är vid ”värderingsmöten” som evig kärlek kan uppstå, om vi ska tro skaparna bakom en ny dejtingapp.

Utdrag från originalartikeln på Svenska Dagbladet skriven av Elin Liljero Eriksson den 25 juni 2020: https://www.svd.se/svajpfria-dejting-appen-vi-vill-utmana-ytligheten

En varaktig relation snarare än en sommarflirt? Det är vid ”värderingsmöten” som evig kärlek kan uppstå, om vi ska tro skaparna bakom en ny dejtingapp.

I jakten på sin match made in heaven görs det dagligen 1,4 miljarder bildsvepningar på mobiler världen över. Men att forskning visar att värderingar är ett av de vassaste verktygen för att snabbt skapa kontakt, tillit och förståelse för en annan människa vittnar om att det finns andra, kanske mer effektiva sätt. Det har i alla fall Jan Artem Henriksson, en av grundarna till den svajpfria dejting-appen Relate, tagit fasta på.

– För att bygga en relation vill man möta en människa, men det är så långt från det som många dejting-appar erbjuder. Dejtingbranschen har blivit en miljardindustri genom att se till att man fastnar i appen så länge som möjligt. Det är därför man maximerat potentialen för att dopamin ska frisättas, det är lite casinologik. Vår vision är att utmana ytligheten genom att hjälpa människor att mötas på ett djupare sätt.

Jan, som utbildar ledare, upptäckte att det värdringsgrundande ledarskapsverktyg han använt sig av för att skapa starkare möten även kunde leda till romantiska relationer och kom på idén till Relate – dejtingappen som hjälper sina användare att hitta varandra genom sina värderingar. Något som bäddar för hållbar kärlek.

– Jag har jobbat med forskare på Harvard och MIT och allt det senaste visar på att ju fler värderingar man delar, desto färre konflikter har man.

Vilka värderingar bör man dela?

– Det är upp till var och en. I vår app får man börja med att göra ett värderingsträd och av hundra vanliga värderingar plocka ut 18. Forskning visar att vi har 15–20 värderingar som vi håller nära hjärtat. Någon gillar äventyr, någon annan tycker hållbarhet är viktigt. Så fort du har gjort ditt träd får du upp andra användare som delar dina värderingar.

Varför är värderingar viktigt vid första dejten?

– Ungefär 50 procent har en så kallad otrygg anknytning; man behöver hjälp för att bygga tillit. Man behöver hjälp med att våga visa sig själv och se styrkorna hos någon annan istället för att leta fel. Där är samtal om värderingar ett bra verktyg.

Kan det skapa attraktion?

– Ja, det är precis det som är det magiska. Vi har sett att de som delar många värderingar och tar sig tid, där en pratar först och den andra lyssnar, kan skapa så mycket empati, förståelse och band mellan sig att de blir förälskade.

Och så tiotusenkronorsfrågan, hur vet man att man träffat någon för resten av livet?

– Vi vet att ju fler värderingar man delar, desto större chans att man håller ihop i längden. Sedan är kärleken ett mysterium. Man kan leva med någon man är olik på alla håll, men då får man vara beredd på en väldigt dynamisk relation som tar mycket kraft.

3 tips för värderingsgrundad dejting

  1. Reflektera kring vilket liv du vill leva. Vilka värderingar och upplevelser i livet är viktiga för dig? Det kan räcka med en kvart, halvtimmes självrannsakan.
  2. Var öppen. Ge en person som inte känns som ”din typ” en chans. När man pratar utifrån värderingar växer man med varandra. Det ger en djup tillfredsställelse och där finns den mogna kärleken, den som är kvar efter förälskelsen.
  3. Skriv personliga meddelanden. Ju mer du vågar visa av dig själv, desto större chans att ni sen träffas på riktigt och att det faktiskt blir något mer.
Nyhet: Mindfulness appen 💜 Relate

Nyhet: Mindfulness appen 💜 Relate

Vi är glada och stolta över att samarbeta med Mindfulness Appen som med sina meditationer strävar efter att ge sina användare mer medvetenhet och närvaro i sina liv. Våra visioner är lika – vi vill öka människors välmående på olika plan.
Dating Sunday - 4 tips för en genuin dejtingprofil

Dating Sunday - 4 tips för en genuin dejtingprofil

Idag, den första söndagen i januari, är dagen då flest singlar i Sverige vill börja dejta. Förra året ökade antalet aktiva användare med 33% i dejtingappen Relate Date, och antalet matchningar med hela 67%. Med andra ord är det många singlar som börjar året med att leta efter en ny partner.
Relate
Relate
13 jan. 2023・3 min lästid
hello